fbpx

Repovedellä on nyt monta vaaran paikkaa

Etusivu / Yleistä / Repovedellä on nyt monta vaaran paikkaa
Metsäpaloalue. Repovedellä paloi 14.5.2011

Repoveden kansallispuistossa on nyt monta vaaraa. Metsä on ns ruutikuivaa ja syttyy erittäin herkästi. Tästä saatiin harmillinen esimerkki lauantaina 14.5.. Metsäpalovaroituksesta ja puiston säännöistä piittaamaton avotulen käsittely johti mittavaan sammutusoperaatioon, jossa oli mukana mm helikopteri ja venekalustoa. Metsää ennätti palaa noin kolme hehtaaria ennen kuin tuli saatiin hallintaan ja sammutettua.

Avotulen teko on nyt metsäpalovaroitusaikana kielletty kaikkialla muualla kuin karttaan merkityillä ns virallisilla tulentekopaikoilla. Niissä on suojattu tulipesä ja mm palon sammuttamiseen tarvittava paloämpäri. Kun sytytät tulen näillä paikoilla, pidä se maltillisen pienenä sekä varmista, että saat nopeasti vettä tarvittaessa.

Tuo yksi laiton nuotio ei ollut viikonloppuna ainoa laatuaan. Näimme omalla reisullamme pari muutakin vaarallista nuotiota.

Toisen vaaran paikan muodostavat vilkkaat kyykäärmeet. Niitä on liikkeellä koko puiston alueella. Tänään lyhyellä patikkamatkallamme Tervajärvellä näimme kaksi kyytä. Toinen niistä tuli vastaan Sulkusalmen sillalla. Katselimme itään metsäpaloalueelle ja olimme vähällä astua tuon kyyn päälle. Retkille lähdettäessä on hyvä varmistaa, että mukana on aina kyypakkaus. Tarkista myös, että pakkauksen käyttöaika on vielä voimassa.

Vahinko kyiden kanssa voi sattua silloin kun katselee muualle kuin omaan kulkusuuntaansa, kuten me teimme. Toinen vältettävä asia on kiivetessä tai tukea otettaessa kädellä kivestä tai maasta. Katso aina, mihin sormesi laitat.

Unohtaa ei sovi kesän alkuun kuuluvaa viimeisten muuttajien havainnointia. Haarapääskynen tuli rannoillemme viime keskiviikkona 11.5. ja käen kukkuminen kuultiin ensikerran lauantaina 14.5.

Kolme Espanjasta ja yksi SaksastaRetkeilysesonki on alkanut, Tänäänkin Repovedellä oli porukoita niin vesillä kuin maastossa joka puolella puistoa. Me kohtasimme Lojukosken nuotiolla nuoren neljän henkilön ryhmän, jotka olivat yöpyneet maastossa ja aikoivat olla vielä toisenkin yön. Ryhmässä oli kaksi tyttöä ja yksi poika Espanjasta sekä yksi poika Saksasta. Keskustelimme heidän kanssa jonkin aikaa retkeilystä sekä lauantain metsäpalosta.

Kansainvälisiä nuoria on liikkeellä muitakin, koska viime keskiviikkona kohtasimme kaksi Roomasta tullutta tyttöä Kapeaveden nuotiopaikalla.

Ensi sunnuntaina 22.5. tuomme uuden elementin Repovedelle. Yhdistämme runot ja musiikin kansallipuiston luontoon. Odotamme siitä mukavaa kokemusta. Tule mukaan!

Runoja ja musiikkia luonnaas tapahtumassa esiintyy RUNORINKI ja hanuristi. Asiasta löytyy lisää infoa nettisivuiltamme, katso->

Repojotos – tiimi