fbpx

Melonnan kurssiretkestä tuli myös sieniretki Repovedellä

Etusivu / Retket ja tapahtumat / Melonnan kurssiretkestä tuli myös sieniretki Repovedellä

Viime lauantain melontakurssin päätösretki tehtiin osittain myös patikoiden. Mukana oli innokkaita sienien kerääjiä sekä myös heitä, jotka eivät tunteneet sieniä kovin hyvin. Retkestä tulikin melonnan lisäksi opettavainen luontoretki sienien pariin.

Meillä on ollut erittäin hieno sienisyksy. Hyvin monet herkulliset sienet ovat tuottaneet satoa pitkään. Tattikausi alkaa olla jo loppusuoralla. Nyt onkin keskityttävä mm rouskuihin ja suppilovahveroon.

Muutamille henkilöille lähti kotimatkalle mukaan pussillinen suppilovahveroita höystettynä mustilla torvisienillä ja lampaankäävillä. Samalla muutkin oppivat tuntemaan nämä metsän herkut. Keskustelun lomassa saatiin myös hyviä vinkkejä sieniresepteistä.

Kuinka valmistetaan lampaankäävästä maittavia leivitettyjä pihvejä? Yksi havainto oli leivittämisen ongelmat. Pelkkä kananmuna-korppujauho leivitys pysyi kokemuksen mukaan huonosti kiinni pihvissä. Se varmaan johtui sienen isosta vesipitoisuudesta. Kehittelimme reseptiä ja tulimme siihen tulokseen, että kannattaa kokeilla kahdenkertaista leivitystä, alle ensin vehnäjauholla ja päälle korppujauholla. Tätä on seuraavan kerran kokeiltava.

Retken pääasia, melonta, onnistui hienosti. Porukka sai hyvää kokemusta retkimelonnasta Tervajärven selällä. Syksyinen tuuli toi oman lisämausteensa. Retki oli jaettu osiin, siten että jokainen sai meloa tuulessa ja rauhallisella osuudella. Lisäksi jokainen oli välillä veryttelemässä jäseniä pinellä patikkamatkalla. Samalla tuli useaan kertaan hyvää harjoitusta kanoottiin menosta ja rantautumisesta.

Melontakurssi oli niin suosittu, että valitettavasti kaikki halukkaat eivät mahtuneeet mukaan. Mukaan pääsi 20 ensin ilmoittautunutta. Harmillista myös sen tähden, että aikataulut eivät salli enää uuden kurssin pitämistä tänä syksynä vaikka jo halukkuutensa ilmoittaneiden määrä olisikin riittänyt kurssin pitämiseen. Tästä johtuen kursseja tultanee pitämään ensi vuonna jo keväästä alkaen.

Kurssilaiset olivat tyytyväisiä saamaansa melontaohjaukseen ja opetukseen. He halusivat jatkoa. Paula sai vastuulleen ja tehtäväkseen järjestää ensi vuonna heille suunnattuja retkiä. Tämä onkin nyt huomioitu suunnitelmissa. Kurssille tehdään jatko-osa, jossa voidaan tehdä kanoottiretkiä myös muihin Pohjois-Kymenlaakson vesistöihin, kuten Verlan ympäristöön.

Hiukan vielä sienistä. Repovedeltä voi löytää mielenkiintoisia jopa harvinaisia sieniä. Yksi tällainen osui retken yhden patikkaosuuden reitille. Tarkkaavainen melontakurssilainen havaitsi polkumme varrella sienen, jota aprikoitiin, mikä se mahtaa olla. Syötävä se ei varmaankaan ole, mutta sopisiko vaikka värjäykseen? Siitä otettiiin kuva ja annettiin Paulalle tunnistettavaksi, onhan hän melontaohjaajan lisäksi myös koulutettu sienineuvoja. Hieno sienemme sai kuvien perusteella nimen: violettiseitikki, suhteellisen harvinainen lajike.

Repojotoksen retket jatkuvat vielä syksyllä mm sienien parissa. Ensi viikonloppuna on Valkealassa sienikurssi, ensin teoriailta ja seuraavana päivänä asiat käytännössä Repoveden maastossa. Tämäkin kurssi on valitettavasti jo nyt täynnä.

Repojotoksen ensimmäinen kesäkausi osoittaa, että tarjottuja palveluja tarvitaan selvästi enemmän kuin uskalsimme odottaa. Talvikauden ja ensi vuoden suunnittelussa tämä tuleekin ottaa huomioon. Lisäämmekin tarjontaa, jotta useampi pääsee nauttimaan meidän hienosta luonnosta ammattiohjaajan johdolla.

Melontakurssista on hienoja valokuvia kuvagalleriassamme. Käy vilkaisemassa.

Repojotos – tiimi