fbpx

Mikä ”donitsi” on Repovedellä Terrilahdessa?

Etusivu / Repovesi-info / Mikä ”donitsi” on Repovedellä Terrilahdessa?

Viikko sitten eräät Tampereelta tulleet retkeläiset sattuivat olemaan samaan aikaan liikkeellä Repoveden maastossa meidän kanssa. Kohtasimme aamulla Lapinsalmen parkkipaikalla ja myöhemmin iltapäivällä paluumatkalla.

Meille esitettiin mielenkiintoinen kysymys: ”Mikä donitsi on tuossa Määkijän polun varrella pienen matkan päässä Ketunlenkistä?” Repoveden asiantuntijamme, Paula, oli vielä maastossa ryhmänsä kanssa, joten emme voineet kysyä häneltä. Lupasimme selvittää asian.

Kysyttyämme Paulalta asiaa saimme heti vastauksen: Tervahauta. Tervahautoja on Repovedellä ja sen lähistöllä useita. Tervanpoltton aika Repovedellä alkoi 1600 luvulla. Raaka-aineena käytettiin nuoria männiköitä.

Repoveden perustamisen aikaan vuonna 2003 julkaistussa Repovesi-nimisessä kirjassa mainitaan, että tervanpoltto oli paikannimien perusteella keskittynyt Tervajärven ympäristöön. Tervahautoja on löydetty mm Tihvetniemestä, Kivisilmästä, Terrilahdesta ja Peurasen pohjoispuolelta. Meidän kuvaama ja tarkastelema tervahauta on tuo Terrilahden hauta.

Koska olimme jo polun varrella Määkijän nuotiopaikalle, piti tietysti käydä vilkaisemassa alkukesän runoiltojemme tapahtumapaikkaa. Määkijässä on tehty kunnostustöitä. Nyt siellä oli hienot nuotiopaikat sekä kodan pihapiirissä, että laiturin lähellä rannassa. Istumapaikkojen lisäksi myös rantaan oli tuotu turvallinen ja hyvin toimiva nuotiorakenne.

Nuotion tekeminen metsäalueella on aina riski. Metsä syttyy herkästi pienestäkin kipinästä kuivaan aikaan keväällä ja kesällä. Nyt olemme saaneet käyttöömme lähes kaikille nuotiopaikoille tällaiset turvalliset tulisijat, joissa voidaan pitää nuotiota myös metsäpalovaroituksen aikana, tietysti suurta varovaisuutta noudattaen.  Käytön jälkeen tulisijan päälle on syytä asettaa siihen kuuluva kansi. Kansi estää paitsi kipinöiden leviämisen myös sadeveden pääsyn tulisijaan.

Määkijänniemessä näkyy hyvin millaiseksi metsä voi muuttua, kun tuli on tehnyt tehtävänsä. Niemessä on ollut metsäpalo lähivuosina. Tämä palo on tosin ollut koko ajan hallinnassa ja valvottuna. Se on sytytetty ihan tarkoituksellisesti. Miksi näin on tehty? Luonnon ammattilaiset puhuvat ennallistamisesta.

Metsähallituksen julkaisussa vuodelta 2004 kerrotaan metsien ennallistamisesta. Siinä kerrotaan mm : ”Metsien ennallistamisen tavoitteena on  nopeuttaa metsätalouskäytössä olleen entisen talousmetsän palautumista luonnontilaisen kaltaiseksi metsäksi. Tavoitteena on käynnistää metsässä luontaisia tapahtumasarjoja, kuten lahopuuston muodostuminen sekä puuston ikä- ja lajisuhteiden monipuolistuminen. Ennallistamisella parannetaan myös uhanalaisten ja taantuneiden lajien elinolosuhteita.”

Nyt onkin mielenkiintoista seurata, mitä tapahtuu luonnossa Repovedellä ennallistetuilla alueilla.

Eilinen pieni retkemme Määkijään osoitti jälleen, että Repovedeltä löytyy aina uutta mielenkiintoista tarkkailtavaa ja katsottavaa vaikka siellä olisi kulkenut vuosia. Kokemuksemme mukaan Repovesi on oiva retkeilykohde niin perheille kuin yrityksillekin ympäri vuoden. Tätä on vielä parantanut alueelle tehdyt kodat. Repojotos tulee järjestämään näitä mahdollisuuksia. Seuraa asiaa Repojotoksen sivuilta ja Facebookissa.

Repojotos – tiimi