fbpx

Repoveden kansallispuisto sai ”luonto-oskarin”

Etusivu / Repovesi-info / Repoveden kansallispuisto sai ”luonto-oskarin”

Amerikassa jaettiin viime yönä elokuvaoscareita, kuten Amerikan elokuva-akatemia on tehnyt jo toukokuusta 1929 lähtien. Palkinnon saajat valitaan asetettujen ehdokkaiden joukosta. Ääniä saavat antaa vain  elokuva-akatemian jäsenet. Elokuvakriitikot ovat suhtautuneet näihin palkintoihin nuivasti eivätkä palkitut elokuvat ole aina jääneet elokuvahistoriaan.

Repoveden kansallispuisto sai tänä vuonna palkinnon: Vuoden Retkikohde 2012. Nyt kahdeksannen kerran myönnetyssä palkinnossa ja valintaprosessissa on paljon yhteisiä piirteitä noiden elokuvaoscareiden kanssa. Valintaprosessista huolimatta Repoveden kansallispuisto on palkintonsa ansainnut. Suomen Messusäätiön myöntämä ”luonto-oskari”, titteli ja 5000 euroa, luovutetaan ensi viikonloppuna (2.-4.3.2012) Helsingin Messukeskuksessa pidettävän Retki-messut 2012 tapahtuman yhteydessä.

Repoveden kansallispuisto sai tittelin nettiäänestyksen perusteella kymmenen ehdokkaan joukosta. Tässä vaalissa oli merkittävänä tekijänä sosiaalinen media ja ehdokkaiden tukena olleiden henkilöiden aktiivinen toiminta mm Facebook ympäristössä. Repoveden kansallispuiston toimijat ja tukijat onnistuivat tässä parhaiten. Repovesi sai noin neljäsosan annetuista 2500 äänestä.

Puisto on nuori, vuonna 2003 perustettu. Alue on ollut jo pitkään virkistysalueena. Puiston virkistysmahdollisuuksia on kehitetty edelleen kansallispuistoksi tulon jälkeen. Samalla puiston ympärille on muodostunut  yritysten palveluja mm monipuolisia opas- ja ohjelmapalveluja.

Tämän huomion myötä Repovedellä kävijät odottavat myös palvelujen kehittyvän edelleen. Kouvolan kaupunki ja Metsähallitus ovat tässä asiassa avainasemassa. Molempien yhteinen intressi on varmaan matkailun edistäminen Repoveden kansallispuistossa luontoa säästäen ja luonnon arvoja kunnioittaen.

Miten on mahdollista lisätä matkailua ja säästää luontoa samaan aikaan? Perusratkaisu siihen on ohjattu matkailu. Ammatti oppaan ja ohjauksen alaisuudessa ryhmät toimivat automaattisesti luontoa säästäen. Tällöin retkeily tapahtuu aina sovituissa paikoissa, jotka on rakennettu kulutusta kestäviksi retkeilyä varten, kuten pääpolut ja nuotiopaikat. Lisäksi ohjattuna ryhmä noudattaa puiston sääntöjä eikä jätä jälkeensä roskia tai muita haittatekijöitä.

Repoveden kansallispuiston luontoa säästävimmän liikkumismuodon mahdollistaa alueen monimuotoinen vesistö. Ohjelmapalveluyritykset tarjoavat useita erilaisia tapoja liikkua vesillä. Näistä Kettukaleeri on ainutlaatuinen, saasteeton, eikä sitä voi kokea muualla.

Vuoden Retkikohde 2012 palkinto lisää epäilemättä kiinnostusta Repoveden kansallispuistoa kohtaan. Nyt onkin tärkeää tuoda esille puiston ohjattuja palveluja, jotta kävijät saadaan automaattisesti luontoa säästävän matkailun piiriin.

Mistä luontosäästäviä ammattiohjaajia ja palveluja löytyy? Alueen merkittävimmät ohjelmapalveluyritykset tekevät yhteistyötä.

Repojoksen kautta saa yrityksille, ryhmille ja yksityisille suunnattuja palveluita: ammatti luonto-oppaat, erilaiset veneretket, mm Kettukaleeri, kirkkoveneet, retkiveneet, venetaxi, kanootit ja kajakit. Lisäksi Repojotoksen kautta saa ateriapalvelut sekä myös majoituspalveluja ja paljon muuta.

Palveluista ja palveluiden kokonaisuudesta löytyy tietoa Repojotoksen nettisivuilta. Talvi ja kevät ovat luontomatkailuyrityksille kehittymisen aikaa, kuten huomaatte.

Repojotos – tiimi