fbpx

Kalastus Repovedellä

Etusivu / Repovesi-info / Kalastus Repovedellä

Repoveden kansallispuistossa ja puiston ympäristössä on paljon vettä ja kaloja. Puhtaat järvet ja lammet houkuttelevat kalastamaan. Mutta saako kansallispuistossa kalastaa?

Repoveden kansallispuiston ja lähialueen vesialueet ovat monen eri omistajan hallinnassa. Näillä omistajilla on oikeus määrätä kalastukseen liittyvistä asioista. Suurimmat järvialueet kuuluvat joko Kinansaaren osakaskunnan tai Hevosojan kalastuskunnan osakaskunnan hallintaan. Lisäksi alueella on muitakin osakaskuntia sekä yksityisiä vesialueiden haltijoita.

Alueella ei ole erityiskalastusalueita, joten siellä pätee normaalit kalastukseen liittyvät oikeudet, myös puiston sisällä lammilla ja järvillä:

 • Jokamiesoikeuden mukaan onkiminen tavallisella mato-ongella on sallittua samoin pilkkiminen.
 • Yksi viehe, virvelöiden tai uistellen: Alle 18 v tai 65 vuotta täyttänyt saa kalastaa vapaasti
 • Yksi viehe, virvelöiden tai uistellen: 18 vuotta täyttänyt ja alle 65 vuotta vanhan on lunastettava kalastuksenhoitomaksu (kalakortti) sekä läänikohtainen viehemaksu tai kala-alueen haltijan lupa.
 • Useampi kuin yksi viehe: Kaikkien on lunastettava kala-alueen haltijan lupa. Huomaa, että lunastamalla useamman läänikohtaisen luvan ei voi kasvattaa luvallisten vieheiden määrää. Lääninlupa oikeuttaa aina vain yhteen vieheeseen.
 • Luvat ovat henkilökohtaisia eli varaudu myös todistamaan henkilöllisyytesi kysyttäessä.
 • Ohjattujen kalastusretkien järjestäminen, yritystoiminta: Tarvitaan kalastusalueen haltijan tai ELY-keskuksen lupa.

Lupa-asiat koskevat kaikkia samalla tavalla eli ulkolaiset kalastajat saavat kalastaa jokamiesoikeuksilla tai lunastamalla tarvittaessa kalastuksen hoitomaksun ja läänikohtaisen vieheluvan.

Kalastuksenhoitomaksu ja viehelupa voidaan ostaa kalenterivuodeksi tai 7 vuorokauden ajaksi. Asiasta lisää infoa löytyy tästä >>. Sieltä voit myös ostaa tarvitsemasi luvat.

Huomioitavaa Repoveden kansallispuistossa

Kalastaminen pikkulammilla ei ole toivottavaa. Varsinkin alkukaudella ennen juhannusta pikkulammet tulee rauhoittaa, koska niillä pesii meille tärkeä Repovedelle ominainen lintu, kaakkuri.

Kaakkurit häiriintyvät hyvin helposti. Tällöin ne jättävät pesänsä muun muassa korpin armoille! Menneen kesän Olhavanlammen kaakkuripoikaset olisivat jääneet näkemättä, jos pesää olisi häiritty. Nyt onneksi monet saivat tuon kokemuksen ja kaakkurikin oli tyytyväinen.

Syksyn kalakelit ovat nyt käsillä, joten kireitä siimoja!

Haluatko oppia kalastamaan? Lähde ammattilaisen mukaan. Katso lisää kalastusretkistä Repovedellä>>

 

 

One thought on “Kalastus Repovedellä

 1. Kalastaminen Repoveden alueella ja luvat? Lupia hallinnoi usea kalastuskunta tai maanomistaja. Meillekin on tämä asia ollut vaikea selvittää pyynnöistämme huolimatta. Joka tapauksessa asiaan löytyy pari yleistä ohjetta:

  1. Alueen järvet: Repovesi, Tervajärvi eivät kuulu kansallispuistoon. Niissä saa kalastaa jokamiesoikeudella ongella ja pilkkien sekä maksamalla kalastonhoitumaksun voi kalastaa yhdellä vieheellä, virveli tai uistellen. Muille pyydyksille on oltava kalastuskunnan lupa.

  2. Puiston sisällä olevat lammet ja pienet järvet kuuluvat kansallispuistoon. Tiedossamme ei ole rajoituksia. Eli niissä pätee samat ”säännöt” kuin isoilla järvillä.

  Kalastonhoitomaksu

  Jos olet 18‒64-vuotias kalastaja, sinun tulee maksaa kalastonhoitomaksu. Maksua ei tarvitse suorittaa, jos kalastat pelkästään pilkillä, ongella tai silakkalitkalla. Kalastonhoitomaksulla voit kalastaa yhdellä vavalla lähes koko maassa. Kalastonhoitomaksu (18-64-vuotiaat) oikeuttaa myös vapaa-ajan kalastukseen Suomen talousvyöhykkeellä ja valtion yleisellä vesialueella meressä.

  Kalastonhoitomaksu on korvannut vuoden 2016 alusta alkaen vanhan kalastuksenhoitomaksun ja läänikohtaiset viehekalastusmaksut. Kun kalastaja maksaa uuden kalastonhoitomaksun, hän voi kalastaa yhdellä vavalla kaikilla vesialueilla, joilla entisillä läänikohtaisilla maksuilla sai kalastaa.

  Kalastushoitomaksun voi suorittaa netissä. Katso http://www.eraluvat.fi/kalastus/kalastusmaksut-ja-luvat/kalastonhoitomaksu.html

  Pahoittelen. Tämä tuli nyt pahasti myöhässä, mutta onpahan perusohjeena ensi suvea ajatellen.

Comments are closed.