Kirjoitettu

Talven herkku – Bliniä ja mätiä vai Matikkakeitto

Sain ystävänpäivänä yllätyksen. Ystävä toi kotiin tuoreen matikan noin n. 1,5 kg. Tässä tapauksessa tuore tarkoittaa elävä, juuri järvestä nostettu.

Tähän aikaan vuodesta matikat ovat pullukoita ja voivat sisältää herkullista mätiä. Saamani matikka oli lupaavan näköinen. Valmistauduin jo henkisesti blinien tekoon. Otinpa matikan käsittelyyn. Leikkasin pään taakse viillon kalan ympäri ja kiskoin nahan pois ”tuppena”. Matikan nylkeminen onnistuu keittiössä, mutta vaatii voimaa ja pitävää otetta liukkaasta nahasta. Pihdit on hyvä apu. Tietysti asian saa hoidettua siististi kaupassa asian osaavan kalatiskin hoitajan toimesta.

Tulipa mieleeni kun nahka oli kädessä, miten tämä parkitaan. Matikan nahan voi parkita ja jalostaa käytettäväksi esimerkiksi laukuissa ja lompakoissa. Olen saanut sellaisen merkkipäivänä. Ajatusten harhaillessa parkkilitkuissa heräsin todellisuuteen. Olin huuhdellut kylmällä vedellä nahattoman matikan puhtaaksi ja aukaissut vatsan. Eipä ollut sitä aarretta, mätiä. Mutta otin ison maksan kuitenkin talteen ja huuhtelin hyvin.

Suunnitelmiin tuli muutos – matikkakeitto

Etsinpä tuosta kaiken tietävästä netistä ohjeita. Jospa sieltä löytyisi uutta inspiraatiota keiton tekoon. Ohjeita löytyi iso nippu, mutta ei ihan mieleistä. Vilkaisu kaappiin, mitä sieltä löytyy. Kaikkea muuta oli paitsi ne perustarvikkeet, perunat ja porkkanat. Onneksi kyläkauppa on lähellä ja auki.

Keiton tekoon

Laitoin matikan kokonaisena kiehumaan veteen. Vettä oli niin, että kala juuri peittyi. Tarkoituksena oli kypsentää kala ja samalla valmistaa kalaliemi. Mausteeksi mukaan yksi laakerinlehti, kokonaisia mustapippureita ja valkopippureita kouran pohjallisen ja suolaa. Keittelin lientä hiljalleen noin 45 minuuttia.
Keitos voi sitten ryöpsähtää hellalle … Ota vaahto pois kauhalla.

Lientä keitellessä muistelin Sami Tallbergin oppeja viime marraskuulta, Kävimme Samin kanssa kaupassa hakemassa kokkipäivän tarvikkeita ja sain samalla luennon hyvistä raaka-aineista sekä maun antajista. Yksi mieleen jäänyt oli kala- ja kanaliemi. Niissä on paljon eroja. Ainut, minkä Sami kelpuutti ja jopa suositteli, oli Puljonki Oy:n liemet. Marketeista niitä oli vaikea löytää. Me löysimme tukusta.

Minun keiton liemi valmistui omalla hellalla. Nostin kalan pois ja siivilöin liemen takaisin kattilaan. Kala sai käsittelyn haarukalla ja lusikalla. Siivosin kaikki ruodot pois ja pistin puhtaat kalapalat lautaselle odottamaan. Matikassa on muuten paljon ruotoa. Minusta kannattaa menetellä juuri tekemälläni tavalla niin ruotojen poisto helppoa.

Kattilaan uutta sisältöä

Laitoin kattilaan liemen valmistumisen aikana pilkkomani
• 3 porkkanaa, keskikokoista
• 1 iso sipuli
• 1 iso shalottisipuli
• Harkitsin valkosipulia, mutta jätin sen pois

Sekä valkoviiniä reilu loraus, 3-4 dl ja vettä lisää. Keittelin lientä noin 15 minuuttia. Tässä kohtaa olisin laittanut veden sijaan koivun mahlaa, jos olisi ollut. Sitä pitää keväällä kerätä pakkaseen.

Samin opastamana keittiössä oli tarkoitukseen sopivaa viiniä vajaa puoli pullollista. Kauppareissulla villivihannesgurumme sanoi: ” Kalan kanssa sopii valkoviini. Siinä toimii hyvin marketin alkoholiton versio. Alkoholi ei ole se tärkein osa vaan viinin muut aineet ja maku.”

Varttitunnin kuluttua lisäsin perunalohkot ja jatkoin keittämistä noin 10 minuuttia. Lisäsin tunnetun ”salaisen mausteen”, Koskenlaskijan. Ohjeissa luki voita, mutta jätinpä voin pois ja lisäsin tuon juuston. Sitä ei ollut missään löytämässäni ohjeessa. Sitten oli kalan vuoro päästä takaisin uimaan liemeensä ja hetken päästä sen mikä ”voille vertoja vetää” eli mateen maksan.

Maksan lisäyksen jälkeen viimeistelin keiton ruokakermalla, 1,5 dl. Keiton kiehahdettua laitoin vielä tuoretta persiljaa kattilaan.

Keitto oli valmis

Niinhän siinä kävi, kuten usein muulloinkin, kun innostuu. Keittoa tuli ”koko pataljoonalle”, täysi kattila n. kolme litraa. Sitä riitti kolmeksi päiväksi ja loput vielä Roosan herkuksi. Roosa on meidän kultsu, kultainen noutaja, joka näkyy joissakin kuvissa nettisivuilla.

Keitto oli maittavaa. Suosittelen. Teepä oma versio ja kerro kokemukset.

Samin oppeja soveltaen tällä kertaa kotikeittiössä. Repovedellä nuotion ääressä on sitten eri jutut. Repovesi Menu ja villiruoka ovat meille yksi retkien teema.

Kotikokki Eero

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *