fbpx

Kevät tulee nopeasti Repovedelle

Etusivu / Kevätseuranta / Kevät tulee nopeasti Repovedelle

Hienot talviset ulkoilukelit jatkuvat vielä jonkin aikaa Repovedellä. Alueella voi hiihtää, lumikenkäillä ja kulkea vaikka jalan. Järvien jäät ovat erittäin helppokulkuisia, kunhan varot mm Lapinsalmen sulaa.

Ulkona sataa nyt lunta. Sanonnan mukaan uusi lumi on vanhan surma keväällä. Viime vuonna lumet hävisivät hyvin nopeasti. Joka tapauksessa kevät on jo pitkällä. Kevätpäiväntasaus on huomenna 21.3. Sen jälkeen päivä on yötä pidempi taas puolen vuoden ajan.

Viime vuonna seurasimme kevään tuloa muutamilla lintuhavainnoilla. Niiden mukaan odotusaikaa on vain pari viikkoa ensimmäisten muuttolintujen tuloon Pohjois-Kymenlaaksoon.

Näihin viime vuoden havaintoihin onkin mukava verrata ja ennustella, pääsemmekö soutelemaan ennen vappua:

  • 29.3. peipponen lintulaudalla Jaalassa
  • 3.4. Laulujoutsenia Niskajärvellä
  • 5.4. västäräkki mökin katolla
  • 6.4. töyhtöhyyppiä kotipellolla
  • 7.4. vihervarpusia lintulaudalla
  • 8.4. kiuru ja kurki

Noista päivämääristä näkyy hyvin, miten kevät tuli yhdellä rysäyksellä.

Tällä hetkellä muuttolintuja on jo saapunut Länsi-Suomeen ja rannikkoalueille. Muuttoa voi seurata ja kirjata havaintoja mm näiden webbisivujen kautta: Bird Life  ja Suomen Luontoliiton kevätseuranta. Luontoliiton havaintopäiväkirjaan on jo merkitty laulujoutsenpariskunta Repovedellä Sulkusalmella.

Lintujen seurannan lisäksi mielenkiintoista on ensimmäisen uistelureissun odotus. Milloin järvet vapautuvat jäistä? Viime vuonna jäät sulivat Repovedellä lähes yhtä aikaa 28.4. Mitä veikkaat käyvän tänä vuonna? Pääsemmekö soutelemaan ennen vappua?

Ennen järvien sulamista teemme vielä retkiä Repoveden maastoon. Haluamme mm. kuulla, miten Repoveden pöllöt ovat selviytyneet talvesta. Tätä varten suunnittelemmekin yhteistä yöretkeä. Teemme retken asiantuntijan kanssa. Aktiivinen luonnonsuojelija ja petolinturengastaja, Pekka Raukko, on lupautunut mukaan. Retki on suunniteltu tehtäväksi illalla perjantaina 8.4. Se on kuulema parasta pöllöaikaa. 

Kerromme mahdollisesta pöllöretkestä lisää alkavalla viikolla. Myös sinulla on mahdollisuus osallistua retkelle!

Repojotos – tiimi

Comments are closed.