fbpx

Repovedellä voi ihailla lumpeita

Etusivu / Retket ja tapahtumat / Repovedellä voi ihailla lumpeita

Repoveden kansallispuistossa voi ihailla lumpeita. Puiston alueelta voi löytyä kaikki kolme Suomessa kasvavaa lummekasvia: Suomenlumme, Isolumme ja Pohjanlumme.

Kävimme vähän yli viikko sitten Repoveden Tervajärvellä ja järven ympäristössä maastossa kuvaamassa materiaalia tulevaa käyttöä varten. Järvellä kohtasimme Lojukosken sekä Kuutinkanavan lähistöllä kauniin vesikasvin kukassa. Tunnistimme kukan mielestämme lumpeeksi, mutta miksi se oli niin pieni? Oliko se pikkulumme?  Paula, luontoasiantuntijamme, ei ollut reissussa mukana. Otimme siis kuvia todisteeksi ja tunnistamista varten.

Suomenlumme eli pikkulumme Tervajärvellä

Kotona selvisi heti, että kyseessä oli suomenlumme (Nymphaea tetragona). Kasvin paljasti kukan koko sekä sen muoto. Kuvastakin voi nähdä kukkapohjan kantikkaan muodon. Kasvi tunnetaan myös nimellä pikkulumme. Niitä esiintyy Suomessa myös punakukkaisena, rauhoitettuna, versiona.

Asia kiinnosti siinä määrin, että selvitimme myös muut Suomessa kasvavat lumpeet. Pohjanlumme on ilmeisesti yleisin. Toinen isokukkainen on isolumme, jota kutsutaan yksinkertaisesti lumpeeksi. Samantapaiset lehdet kuin lumpeilla on myös myrkyllisellä ulpukalla. Ulpukan kukat ovat keltaiset ja kukinnon jälkeen näkyy  kukkien tilalla “siankärsiä”.

Toinen mielenkiintoinen luontohavainto tehtiin viikko sitten Niskajärven rannalla kesäasunnollamme. Keväinen pulloon puhaltaja kaulushaikara on yllättäen ottanut lentoreitikseen piha-alueemme. Tämä on ensimmäinen kerta kun se on näyttäytynyt meille.

Kaulushaikara on mestarillinen piiloutuja, kuten oheista kuvasta näkyy. Kuva on otettu noin kolmen metrin päästä linnusta. Löydätkö linnun?

Toinen kuva on otettu linnun tepasteltua maata pitkin pihamme poikki. Onneksi se pysähtyi hetkeksi kalliolle ja odotti kameran noutoa.

Kaulushaikaran pituus on noin 70-80 cm ja siipien kärkiväli 1-1,3 metriä.

Nyt odotamme syyskesän vieraaksi toista haikaraa. Muutamat nuoret harmaahaikarat tapaavat käydä lahdellamme kalassa elokuussa.

Näitä luontohavaintoja on mielenkiintoista tutkia ja kuvata. Ensi viikon perjantaina, 19.8., teemme uuden aluevaltauksen. Pääsemme Repovedelle lepakkoasiantuntijan kanssa tutustumaan Suomen lepakoihin. Mukana on myös välineistöä, jonka avulla voimme kuulla ja tunnistaa mahdollisesti alueella liikkuvat lepakot. Retkelle pääsee mukaan kaikki halukkaat. Retki järjestetään Repojotoksen ja Pohjois-Kymen Luonto ry:n yhteistyönä. Katso lisää lepakkoretkestä->

Muita ajankohtaisia retkiä ovat: Luontokuvausretki 20.8. ja Runoja ja Musiikkia tapahtuma 21.8.