fbpx

Uusi profiilikallio Repovedellä?

Etusivu / Repovesi-info / Uusi profiilikallio Repovedellä?

Kun kaikki on jo koluttu pitää löytää uusia kohteita ja reittejä. Tuo “kaikki” on tosin hyvin suhteellista. Mutta tässä tapauksessa se tarkoittaa kaikkia Repoveden kansallispuiston merkittyjä retkeilyreittejä.

Paula, Repoveden paras asiantuntija, keksi meille uuden kohteen. Lähdimme tutustumaan Olhava takaiseen maastoon. Kuljimme merkitsemättömiä polkuja pitkin pienien vesien rantamilla. Yhden järven lähellä meille avautui huikea näkymä, jossa oli hyvin aistittavissa muinaisten eränkävijöiden henkien läsnäolo.

Satuin katsahtamaan suoraan ylöspäin ja yllätyin. Sieltä katsoi minua hyvin tuima hahmo. Vähän aikaa sitä katseltuani hahmo sai ilmi selvästi tutut piirteet. Kuka oli käynyt veistämässä Repoveden muinaiseen rapakivikallioon presidentti Koiviston kasvot? Kallio on ilmiselvästi näin maallikon silmissä ns profiilikallio. Sellainenhan oli pyhä paikka muinaisille kulkijoille. Kallion juurella on nykyihmiset pitänee leirejään ja siellä oli vanha tulisija vielä tunnistettavissa.

Noista upeista näkymistä jatkoimme matkaa Olhavalle. Tulimme tuolle Etelä-Suomen parhaalle kiipeilykalliolle takakautta. Matkalla oli monta mielenkiintoista havaintoa kasveista ja sienistä. Lisäksi tarkastelimme monia isoja siirtolohkareita. Niiden pinta on elävä, jäkäliä ja sieniä. Ihmetystä aiheutti myös isojen lohkareiden sijainti. Monet niistä olivat paljaalla kalliolla. Joku oli jopa sijoitettu perustuskivien päälle.

Olhavalle päästyämme oli pakko huokaista ja ihailla upeita maisemia. samalla oli tilaisuus keskustella muiden retkeläisten kanssa. Tähän saakkahan me olimme saanet patikoida omassa rauhassa näkemättä tai kuulematta mitään muista ihmisistä.

Olhavalla on syytä olla hyvin varovainen. Märkä kallio on luikas ja esiin nouseet juurakot voivat aiheuttaa kohtalokkaan kompastumisen.  Kävimme tietysti katsomassa kiipeilyseinämää. Seinämää on syytä lähestyä mahallaan ryömien. Reppu ja kaikki irtonainen tavara on syytä jättää hiukan kaummas reunasta. Lakki on myös hyvä ottaa pois päästä ja tukevasti käteen tai sinne repun luokse. Miksi näin? Olhavan jyrkänne vaikuttaa tuuleen. Tuuli saattaa nousta hyvinkin voimakkaana suoraan jyrkännettä ylös ja temmata mm lakin päästä. Me selvisimme ilman ongelmia. Saimme pari hienoa kuvaa, jossa on näkymä jyrkänteen reunalta suoraan alaspäin.

Nyt kun olimme saavuttaneet retkemme pääkohteet, haimme itsellemme rauhallisen paikan evästaukoa varten. Menimme Valkjärven nuotiopaikalle. Siellä ei ainakaan vielä ollut uudenaikaista nuotiolaitetta vaan oli entinen kivikehä. Sekin toimi ihan hyvin, mutta voi olla kuivaan aikaan vaarallinen. Kahvit tuli keitettyä ja eväät syötyä. Nuotiolla ihastelimme kirkasta Valkjärveä. Näin syysaikaan vesi on todella kirkasta.

Olhavan takainen puiston alue oli todella rauhallinen. Näimme retkemme aikana siellä ainoastaan kaksi henkilöä. He olivat menossa tietä pitkin suoraan Olhavalle ja Karhulahteen. Näillä patikoijilla oli sama havainto kuin meillä. Me olimme heille ensimmäiset kohdatut ihmiset.

Samaan aikaan kun puiston pohjoinen osa oli lähes tyhjä, eteläosassa oli paljon kulkijoita. Lapinsalmen parkki oli lähes täysi. Kokemuksemme mukaan, jos haluat hakea rauhaa ja hiljaisuutta Repovedellä, sinun kannattaa lähteä patikoimaan Tervajärven portilta. Sieltä pääsee heti mielenkiintoisen maastoon eikä ole ruuhkaa. Hyviä retkikohteita ovat Lojukoski idässä ja Määkijä lännessä.

Tästä retkestä on kuvia Repojotoksen nettisivuilla. Sieltä löytyy myös tuo “Koivisto” sekä hienot Olhavan maisemat.

Kuvaaja Eero