fbpx

Sienikurssin päätösretki Repovedelle Määkijänniemeen

Etusivu / Retket ja tapahtumat / Sienikurssin päätösretki Repovedelle Määkijänniemeen

Kirkas lauantaiaamu enteili ilmojen viilenevän ja luonnon valmistautuvan tulevaan talveen. Seuraavana yönä olikin syksyn ensimmäinen pakkasyö Repoveden ja muunkin Pohjois-Kymenlaakson alueella. Meillä Jaalassa mittari kävi -4 pakkasasteessa.

Sienikurssin sieniretki osui hienoon hetkeen. Pakkasta ei vielä ollut ja päivästäkin tuli hieno, aurinkoinen, vaikkakin viileähkö. Kun ollaan ulkona joku viisas on sanonut, että ei ole huonoa säätä, on vain huonoa pukeutumista. Nyt oli lämmintä päällä ja kaikki viihtyivät.

Retki oli viimeinen syksyn sienikurssien sarjasta. Sienet olivat tietysti ajankohdan mukaisia. Ryhmämme kokoontui aamulla klo 9 Lapinsalmen portille, josta jatkoimme Ketunlossille. Ylitimme komeassa syysaamussa Kapiaveden ja jatkoimme polkua Määkijänniemeen kodalle.

Määkijänniemi tukikohtana teimme lähiympäristöön poimintaretkiä. Keräsimme syötäviä ja vähän muitakin sieniä. Sienet koottiin pitkälle leveälle lankulle. Siinä niitä oli hyvä tarkastella ja etsiä niille oikeita nimiä. Mukana oli tietysti asiaan kuuluvaa kirjallisuutta.

Suomessa on yli 7600 sienilajia, joista noin 1900 ns suursieniä eli niitä joita näemme vaivatta. Sienien lajistoa kuvaa hyvin myös meille tuttujen lajien runsaus, tatteja yli 60, rouskuja n 70, haperoita n.180 ja seitikkejä, joista monet ovat myrkyllisiä 600-800 eri lajia.

Retkellämme onnistuimme löytämään ja ennätimme tunnistaa yli 30 eri lajia. Joukossa oli seitikkien lisäksi tappavan myrkyllinen pulkkosieni ja piispanhiippa. Piispanhiippaa voi kuitenkin syödä oikein laitettuna. Erinomaiseksi ruokasieneksi luokiteltuja sienilajeja löydettiin 18. Kuinka monta lajia sinä löydät kuvista?

Kuvista näkyy yksi oleellinen tunnistamiseen liittyvä asia. Sienet on poimittava kokonaisina. Ilman kokonaista jalkaa tunnistaminen voi olla hankalaa, joskus jopa mahdotonta.

Vaikka sunnuntain vastaisena yönä olikin pakkasta, sienikausi jatkuu edelleen. helposti tunnistettava ja herkullinen suppilovahvero kestää hämmästyttävän hyvin pientä pakkasta ja jopa räntäsateen. Suppilovahveroita on tänä vuonna varsin runsaasti kangasmaastoissa ja kuusikoissa.

Lisää kuvia retkestä ja löydetyistä sienistä on Repojotoksen sivulla ja klubigalleriassa.

Kurssisyksy alkaa olla loppusuoralla. Ensi viikonloppuna on vielä eräretkeilyn kurssi. Sen jälkeen kurssit jatkuvat keväällä. Kevään aiheista on jo tiedossa puutarha ja luonnon yrtit. Näistä annetaan ennakkotietoa nettisivuilla lokakuun aikana. Voit heti ennakkotiedon julkistamisen jälkeen varata kalenteristasi itsellesi sopivat kurssipäivät.

Repojotos-tiimi