Kuu ja aurinko Repovedellä

Kuu on mielenkiintoinen naapurimme. Sen valossa on vähän aavemaista retkeillä ja luonto tuntuu olevan aivan iholla.

Olemme olleet lepakkoretkillä jättikanooteillamme kuun valossa. Elokuinen kuu valaisi niin, ettei muuta kulkuvaloa oikeastaan tarvittu. Kanoottimme olivat kuitenkin valaistuja, jotta toiset mahdolliset kulkijat kykenivät havaitsemaan meidät riittävän ajoissa.

Elokuun kuutamo on jokaiselle tuttu. Mutta nyt talvella pakkasen aikaan kuutamo on toisen luonteinen. Maasto on useimmiten valkoinen lumesta ja kuu valaisee todella hyvin ja puista tulee varjoja.

Muistan hyvin helmikuun kuutamon muutama vuosi sitten. Silloin oli Repovedellä kirkas keli ja halusin kuvata kuun nousun Terrivuoren takaa. Edellisenä päivänä olimme olleet katsomassa kuvauspaikat valmiiksi ja painaneet mieleemme kuun nousun kelloajan. Sinä päivänä ei ollut kameraa mukana.

Seuraavana päivänä oli pakkasta lähes 30 astetta. Päätimme kuitenkin lähteä Lapinsalmelle hyvissä ajoin, jotta olemme valmiina kameran kanssa kuun noustessa. Kuu ryökäle ei noussutkaan samaan aikaan kuin edellisenä päivänä. Odotimme puoli tuntia. Ei näy … Kylmä teki tehtävänsä. Näpit jäässä päätimme luovuttaa. Lähdimme kotiin Jaalaan. Kuu oli pettänyt meidät.

Kotipihassa huomasimme kuun nousevan yli tunnin myöhemmin kuin edellisenä päivänä. Muuttuuko kuun nousuaika noin paljon vuorokaudessa vai oliko meillä jokin virhe? Tästä piti ottaa selvää.

Uppouduin joksikin aikaa internetin ihmeelliseen maailmaan ja etsin ratkaisua. Lopulta löysin palvelun, josta voi saada vuositaulukon kuun nousu- ja laskuajoista halutulle paikalle laskettuna. Tämä Amerikan laivaston observatorion palvelu oli riittävän hyvä, jotta saatoin myös julkaista sen nettisivuillamme infona asiasta kiinnostuneille. Nyt tämä palvelu ei enää ole saatavana, joten oli etsittävä uusi ratkaisu.

Aiemmin kuun nousu- ja laskuaikoihin liittyvät työkalut oli vaikea löytää, mutta nyt niitä löytyi helposti useampia. Timeanddate.com sivusto tuntui mukavimmalta. Sivustolta löytyy paitsi kuun myös auringon sekä planeettojen nousu- ja laskuajat. Lisäksi siellä on paljon muutakin tietoa.

Ensi yönä (9.1.) on vähenevän kuun puolikas näkyvissä aamuyöstä, nousee Repovedellä klo 00:37.

Seuraavan hienon täyden kuun voi nähdä tammikuun viimeisenä päivänä. Tämä täysikuu on mielenkiintoinen, koska se saattaa olla noustessaan hyvin punainen. Miksi näin? Silloin on kuun pimennys, joka on heti kuun noustua iltapäivällä. Pohjoisessa pimennys on nähtävissä täydellisenä, mutta etelässä pimennys on jo hiukan ohi kuun noustua idän-kaakon suunnasta. Mutta kannattaa sitä katsella etelässäkin.

Tässä on linkit palveluun:

Kuun nousu ja laskuajat Repovedellä >>

Auringon nousu ja laskuajat Repovedellä >>

Taulukosta näkyy hyvin se, että kuun nousuaika muuttuu tällä hetkellä vuorokaudessa yli tunnin myöhemmäksi. Lisäksi muuttumisaika muuttuu koko ajan. Nyt lyhenee, kunnes alkaa taas kohta kasvaa. Taulukko on todella tarpeen.

 

Nyt on tähtien ja kuun aikaa!

Yt Eero

close

Kiinnostaako? Jaa myös kavereillesi tämä :)