Vinkkejä kanootin ja kajakin lastaukseen

Repojotoksen melontasatamassa neuvotaan kanoottien lastauksessa

Melontaretkelle valmistautuminen ja kanootin lastaus

Melontaretkelle valmistautuminen

Retkelle pitää valmistautua jo kotona. Valmistautumista helpottaa tietysti lista tarvittavista mukaan otettavista tavaroista. Samalla kannattaa vilkaista retkiajan sääennusteet.

Etukäteen on hyvä miettiä myös, kuinka tavarat pakataan kanoottiin tai kajakkiin. Vältä isoja kiinteitä juttuja ja varaudu myös mahdolliseen kastumiseen. Kastumiseen varautuminen onnistuu kotikonstein, vaikka jätesäkillä ja teipillä. Mutta on siihen parempiakin keinoja tarjolla.

Repojotoksen melontasatamassa on jonkin verran melontaan kehitettyjä vedenpitäviä säkkejä (maks. 20 l) sekä puhelin pusseja. Niitä saa lainaksi veloituksetta retken ajaksi.

Kajakin Lastaaminen

Kajakin lastaamisessa on tärkeintä se, että kajakki pysyy suorassa eikä kallistu. Toinen huomioitava asia on painopisteen sijoitus. Kajakista tulee suuntavakaa, kun painopiste on keskellä tai hiukan takapainoinen.

Varsinkin aloittelevan melojan kannattaa sijoittaa tavarat siten, että kajakki ui hiukan takapainoisena. Näin menettelemällä kajakin perä ja sen evämäinen muoto uppoaa veteen ja pitää kajakin kulun suorassa.

Repojotoksen melontasatamasta saat hyvät neuvot kajakin lastaamiseen

Kevyttä kansille

Raskaat tavarat on hyvä sijoittaa vedenpitäviin etu- ja takatilaan

Kanootin lastaaminen

Kanootin lastaamisessa on huomioitava samoja asioita kuin kajakissakin. Lastaus on tehtävä siten, että kanootti ui suorassa. Missään tapauksessa kanootti ei saa olla etupainoinen. Mikäli näin on, kanootista tulee hyvin hankala ohjattava. Tämä on hyvä huomioida myös henkilöiden sijoittumisessa.

Kanootin lastaamisessa on hyvä huomioida kanootin kaatuminen. Lisävahinkojen välttämiseksi kaikki pakkaukset on hyvä sitoa kanoottiin kiinni. Pakkaukset, reput yms,

Lastin sitominen turvaa lastin säilymisen jos kanootti sattuu kaatumaan.

Sido lasti kanoottiin

Sitomalla turvaat tavaroiden säilymisen jos kanootti sattuu kaatumaan.

Henkilöiden sijoittuminen

Kanoottiin suosittelemme kevyempää henkilöä eteen ja raskaampi taakse, varsinkin jos henkilöillä on merkittävä painoero.

Sama koskee myös kajakkikaksikkoa, kevyempi eteen.

Melontaretken aloitus Repojotoksen melontasatamassa

Turvallista retkeä!

Lasti on sidottu ja melojat suosituksemme mukaisilla paikoilla. Retki voi alkaa..

Lopuksi

Melontakokemus alkaa oikeista perusteista. Repojotoksen melontasatamassa olemme sitoutuneita varmistamaan, että jokainen meloja, aloittelijasta edistyneeseen, tuntee olonsa turvalliseksi ja itsevarmaksi vedellä.

Kerroin aiemmin turvallisesta menosta kajakkiin. Katso myös Repojotoksen melontasataman palveluista.

Mikäli olet miettinyt kanootin tai kajakin ostoa katso kevättarjouksemme >