Rotan vuosi alkaa

Kiinalainen Uuden Vuoden juhla-aika alkaa

Viime kesä oli meille Repovesikeskuksessa uusien asioiden oppimisen aikaa. Pääsimme perehtymään kiinalaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan noin sadan kiinalaisen nuoren kanssa Repoveden maastossa ja sen ympärillä. Ennen retkiä asiaan liittyi pitkä ja monivaiheinen keskustelu sekä pari tapaamista kiinalaisen matkanjärjestäjän kanssa.

Nyt on hyvä hetki muistella, niitä kivoja hetkiä ja mitä opimme noin viikon aikana. Hetki on sopiva, koska nyt on alkamassa kiinalainen iso juhla-aika, Uuden Vuoden juhla. Muutaman päivän kuluttua, 24.1.2020, päättyy Sian vuosi ja alkaa Rotan vuosi (25.1.2020 – 11.2.2021).

Kiinalainen kalenteri elää kuunkierron mukaan ja vuodet on nimetty 12 vuoden toistuvissa jaksoissa eläimen mukaan.

Nuoret koululaiset keskeltä Kiinaan

Heinäkuun alussa saimme vieraiksemme joukon nuoria Kiinan keskiosista Chongqingistä. Paikka on Pekingiä vastaava maakunta, jossa on noin 29 milj. asukasta, kaupunki-alueella 6,3 milj.  Tämän tietäen mietimme niitä olosuhteita, mistä vieraamme tulevat.

Nuoret olivat innokkaita, hyvin käyttäytyviä ja halusivat tietää ”kaiken”. Suomen luonto, eläimet ja kasvit, kiinnostivat. Kun saavuimme kypsien mustikoiden luokse, ryhmä pysähtyi kuin seinään! Mustikat maistuvat ja suut mustuivat.

Tästä ryhmästä moni osasi englantia ainakin auttavasti. Kun taas heidän ryhmän vetäjissä oli vähemmän kielitaitoisia. Me olimme varautuneet mahdollisiin kieliongelmiin. Nuori oppaamme puhui sujuvasti kiinaa ja englantia. Lisäksi hän oli vain joitakin vuosia vanhempi kuin opastettavat, joten yhteiset asiat löytyivät helposti. Saimme jopa perustettua sähköisen Watch Up:ia vastaavan kiinalaisen keskusteluryhmän.

Iso ryhmä kiinalaisia koululaisia

Muutaman päivän hengähdystauon jälkeen tuli toinen, paljon suurempi, ryhmä. Nämä nuoret tulivat Kiinan kaakkoisosasta. Puolet tuli Guangzhou:sta, meillä paremmin tunnettu Kanton. Siellä on noin 12,7 milj. asukasta ja alue on n. 2,5 kertainen Kouvolan kokoon verrattuna.

Toinen puoli ryhmästä tuli Hong Kongin naapurista Shenzhen:istä. Se kaupunki on kasvanut räjähdysmäisesti. Vuonna 1979 siellä oli vain n. 30000 asukasta. Nyt lähennellään jo 13 miljoonaa ja pinta-ala on vain noin puolet Kouvolasta! Joten siellä on tiivistä kaupunkielämää.

Tässä isossa ryhmässä oli monen sorttista väkeä niin nuorissa kuin aikuisissakin. Vilkkaiden nuorten kanssa oli välillä haasteita, että saimme heidät oikeaan aikaan oikeaan paikkaan.

Kokemusta ja oppia

Kaupankäynti myyntiprosessina oli mielenkiintoinen. Opimme kevään aikana kärsivällisyyttä ja täsmällisyyttä. Moni asia piti tarkistaa useampaan kertaan, jotta saimme vahvistettua ja ymmärrettyä toisemme. Lisäksi toiveet ja jopa toteutusaika muuttuivat useaan kertaan. Kun kaikki oli lopulta sovittu, asiat hoituivat hyvin.

Sopimisesta ja sopimuksien noudattamisesta hyvänä esimerkkinä on raha-asiat ja niiden hoito. Sopimuksen mukainen rahasuoritus maksettiin, kuten oli sovittu. Lisäksi suoritus tuli tilillemme Shanghaista nopeammin kuin usein täältä kotimaasta. Se oli positiivinen yllätys.

Ryhmien kanssa toimiminen vaatii tarkan suunnittelun, johon me olimme jo tottuneet työssämme. Kaikesta tehtiin aikataulutettu suunnitelma, jota myös noudatettiin puolin ja toisin kiitettävän hyvin. Puutteena huomasimme kuitenkin sen, että ryhmän kanssa toimiminen vaatii paljon enemmän kertomista ja informointia kuin eurooppalaisten kanssa toimiessa.

Totesimme, että meidän on kerrottava ja opetettava tapojamme. Näistä yksi tärkeä ja huomioitava asia oli käyttäytyminen noutopöydässä. Hukkaruuan osuus oli merkittävästi suurempi kuin eurooppalaisten kanssa. Toisaalta meidän on myös ymmärrettävä ja tiedostettava kiinalaisten tapoja. Tämän suhteen olimme lähellä joutua törmäyskurssille, mutta rauhallisuutemme ”pelasti” toiminnan ja meidät.

Kiinalaiset saivat rautaisannoksen suomalaista puhdasta luontoa

Mielenkiintoinen havaintomme oli maastopäivinä puhtaan ja raikkaan ilmamme vaikutus kiinalaisiin. Olimme jo etukäteen tiedostaneet asian lyhentämällä patikointia ja hidastamalla liikkumista niin maastossa kuin vesilläkin. Kaikesta huolimatta molempien ryhmien osallistujat väsyivät niin, että paluumatkalla lähes kaikki nukkuivat. Tämän johdosta ilta-aktiviteetit typistettiin jopa niin, että jälkimmäisen ryhmän osalta ne poistettiin ohjelmasta kokonaan.

Maastopäivän jälkeen uni maistui kaikille makuupussissa lammen rannalla teltoissa. Vai maistuiko? Ne, jotka eivät noudattaneet ohjeita, kuinka makuupussia käytetään ja kuinka pukeudutaan, valittivat vilua. Ohjeita noudattaneet nukkuivat tyytyväisinä. Tämä haaste tuli eteen, koska ajankohta oli koko kesän kylmin, vaikka oltiin keskellä heinäkuuta. Yöllä lämpötila tippui + 4 asteeseen! Tämän kokemuksen muistavat varmasti kaikki.

Jäi retkistä monta muutakin asiaa, joita kirjoittelimme ylös. Samoin kuin lukuisat kiitokset, jotka saimme osallistujilta ”watch upin” kautta.

Nyt olemmekin paremmin valmistautuneita uusien itäisten ryhmien vastaanottamiseen.

 

Kesää odotellessa

Eero

Repovesikeskus

close

Kiinnostaako? Jaa myös kavereillesi tämä :)