Ruokailu ja vastuullinen luontomatkailu

Ruokailun järjestäminen alkutaipaleella

Yritystoimintaa aloittaessa 2010 meillä oli ratkaistavana ryhmien ruokailujen järjestäminen luonnossa, etenkin Repoveden kansallispuistossa. Meillä ei ollut omaa keittiötä, jossa olisimme voineet valmistaa ateriat.

Pyysimme hyvän yhteistyökumppanimme apuun. Kuutin kololla oli jo pitkä kokemus asiasta. Kuutin kolo saikin järjestäväksi kaikki ruokailut ja kahvitukset alussa. Tällä tavoin saimme toiminnan mukavasti alkuun.

Asia nousi kuitenkin uudestaan esiin jo seuraavana kesänä. Olimme talvella päättäneet kehittää palvelujamme enemmän kestävän matkailun suuntaan. Tähän kuului ratkaisut kertakäyttöastioiden poistamisesta kaikesta tekemisestämme. Samaan aikaan päätimme hankkia kahvipannut ja muutkin tarvikkeet niin, että voimme järjestää ateriapalvelut tarvittaessa omalla henkilökunnalla.

Palvelun laadun nostaminen

Vastuullisen ja kestävän matkailun lisäksi ajatuksenamme oli palvelun laadun nostaminen.

Luonnossa tarjottavat lounaat olivat silloin ja myös nykyään useimmiten keittoja. Tarvitsimme siis asianpesukoneen kestävät keittolautaset kertakäyttölautasten tilalle. Tähän oli tietysti yksinkertainen ratkaisu: normaalit keraamiset lautaset. Nyt tarvitsi vain etsiä sellaiset, jotka saatiin pakattua järkevästi. Pienen sovittelun jälkeen meillä oli lautaset ja niille pinottavat suljettavat pakkauslaatikot. Nyt asia näytti olevan kunnossa ja näin menikin muutama vuosi.

Vuosien varrella ryhmäkoko on kuitenkin kasvanut. Tämä tarkoitti kuljetukseen paljon lisää painoa lautaslaatikoiden muodossa. Yksi lautanen painoi n 0,6 kg eli 40 lautasta pakkauksineen 25 kg. Koska Repovedellä nuotiopaikat, jotka sopivat retkipäivän toteutukseen, ovat veden takana kuljetettavan tavaran painolla on iso merkitys toimintaan.

Uuden ratkaisun etsiminen keittolautasiin

Jouduimme uudestaan miettimään ratkaisua keittolautasille. Muovista valmistetut ovat selvästi kevyempiä, mutta eivät sovi meille. Olimme jo paljon aiemmin päättäneet hylätä kaikessa muoviset ratkaisut. Tämä päätös on osa vastuullista toimintaamme.

Suomessa valmistetaan ihan mukavan näköisiä luontoretkeilyyn suunnattuja astioita. Kupilkan tuotteet ehkä niistä tunnetuimpina. Jouduimme kuitenkin hylkäämään ne kahdesta syystä. Kupilkan keittokupit eivät menneet tiiviisti päällekkäin, joten pakkausten koko olisi kasvanut merkittävästi. Toinen ja vielä merkityksellisempi oli tuotteen raaka-aineet. Kupit sisältävät muovia. Emme halunneet tinkiä periaatteistamme, joten hylkäsimme tuon ratkaisun.

Ratkaisu löytyi

Pitkän etsimisen jälkeen löysimme ratkaisun. Meillä on nyt käytössä kevyet ja tiiviisti pakattavat keittolautaset, jotka on tehty bambusta. Ne ovat kestäneet hyvin konepesun eivätkä sisällä tippaakaan muovia. Lisäksi keittokuppimme toimivat luonnossa keraamisia lautasiamme paremmin. Keitto ei läiky yli reunan eikä astia mene rikki, vaikka sattuisi putoamaan kalliolle.

Asiakkaammekin ovatkin olleet iloisia ja tyytyväisiä, kun ovat saaneet tietää keittokuppiemme tarinan.

Keveyden lisäksi pääsemme nyt myös pienemmillä pakkauksilla. Aiemmassa 10 kappaleen lautaslaatikossa kulkee nyt 20 saman vetoista keittokuppia. Vanha kuljetuslaatikko sattui lisäksi olemaan juuri sopiva uusille kupeillemme. Pakattu laatikko ei hölsky eikä kolise, huoleton käsitellä.

Seuraavaksi kerromme pienen tarinan aterimista ja ns. matalista lautasista.

Kahvikupeista kerroimme jo aiemmin, Katso ->

 

Kevättä odotellessa

Eero

Repovesikeskus

close

Kiinnostaako? Jaa myös kavereillesi tämä :)