Vastuullinen ratkaisu matalista lautasista ja aterimista

Ruokailu luonnossa on aina retken yksi kohokohta

Tämä mielessä pohdimme sopivaa ratkaisua aterimiksi silloin kun hankimme ensimmäiset omat lautaset ja kahvikupit.

Kertakäyttöaterimet olivat poissuljetut ajatuksistamme. Löytyykö ratkaisuksi jotain muuta kevyttä? Etsinnässä löysimme silloin vain kertakäyttö- tai muovista valmistettuja aterimia. Nämä eivät sopineet meidän kestävän luontomatkailun periaatteisiimme, joten päätimme hankkia normaalit teräksestä valmistetut aterimet. Vaikka ne painoivat hiukan enemmän, positiiviset asiat olivat vaakakupissa kuitenkin voittavana.

Aina silloin tällöin tarvitsemme ns. matalia lautasia. Niitä tarvitaan etenkin silloin kun valmistamme asiakkaille nuotionyytit, joiden reseptit ja valmistus on kehitetty yhdessä villiyrteistään tunnetun gourmetkokin, Sami Tallbergin, kanssa.

Omat aiemmin käyttämämme posliinilautaset olisivat sopineet nuotionyyttikattaukseen ihan hyvin, mutta halusimme keventää kattausta ja samalla vähentää ympäristörasitteita. Mietiskelyn ja etsinnän tuloksena pohdimme jotain puusta valmistettua. Muutaman keskustelun jälkeen löysimmekin ratkaisun. Nykyiset ”lautasemme” on valmistanut oman kylän tuttu. Kokeilimme kerran haavasta tehtyjä päreitä. Se toimi loistavasti, joten jalostimme päreet käyttöömme. Hionnan ja öljykäsittelyn jälkeen poltimme siihen logon. Omat lautaset olivat valmiit!

Pärelautaset ovat kevyet ja menevät pieneen tilaan. Ryhmän ”lautaset” voi näin ollen helposti kantaa vaikka repussa nuotiolle. Samalla niillä saadaan kattaukseemme persoonallisuutta ja luonnon läheinen tunne.

Aterialla päreen päällä on nuotionyytti, jossa on usein luomuohraa, luomujuureksia ja luomukanaa tai lähialueen kalaa. Lisäksi kaikki on maustettuna kastikkeella, jossa luonnon yrtit ovat merkittävänä osana.

Tällaisen kattauksen ja aterian tarjoamme mielellämme pienille ryhmille. Isoille ryhmille (yli 20 hlö) nuotionyytin tarjoilu voi olla maasto-olosuhteissa hankala, koska nyyttien valmistus vaatii paljon nuotiotilaa.

close

Kiinnostaako? Jaa myös kavereillesi tämä :)