Repoveden kuulumisia

Repoveden kesä 2018 alkoi meillä vilkkaasti jo huhtikuussa. Silloin järvissä oli vielä jäätä.

Lapinsalmen nuotiopaikka retkipäivänä 12.4.2018

Ensimmäisestä ruokaretkestä jäi kivat muistot. Päästiin aamulla yöpakkasen vielä vallitessa mukavasti kokin kanssa jäitä pitkin viemään tavarat ja ruokatarpeet nuotiopaikalle. Asiakkaiden kanssa ei enää voitu jään yli kulkea vaan käytettiin Lapinsalmen riippusiltaa kulkuväylänä, kuten yleensä kesäisin tehdään.

Lapinsalmen riippusilta sortui!

Heinäkuun alku toi ikävän yllätyksen. Oppaamme soitti Repovedeltä ja sanoi ensimmäisiksi sanoiksi: Lapinsalmen riippusilta sortui!  Olipa muutes pitkä hiljaisuus puhelimessa tämän jälkeen.

Lapinsalmen riippusilta 2.7.2018

Sitten saimme kuulla, että kukaan ei ilmeisesti loukkaantunut. Tämä helpotti hetkeksi. Kunnes ajatuksiin hiipi aiemmin loppukesälle tilatut retket. Miten ne toteutetaan? Miten saadaan ryhmät yli veden ja järkevä kulkeminen puistossa ilman polkujen edes takaista kulkemista?

Jättikanooteilla puistoon

Ongelmaan löytyi meille luonnollinen ratkaisu: Otimme jokaiselle retkelle mukaan jättikanoottimme. Ensimmäisen ryhmän jälkeen totesimme homman toimivan jopa nopeammin kuin kävellen riippusillan kautta. Saimmekin palautteet asiakkailta mukavasta ainutlaatuisesta kokemuksesta ja lisästä retkelle.

Näin loppukesä saatiin kivasti palveltua. Samaa tapaa käytämme myös ensi kesän aikana, kunnes puistoon on saatu mahdollisesti uusi riippusilta.

Lapinsalmen portti suljettu

Lapinsalmen portti ja sinne johtava tie on suljettu talviajan Ketunlossin jäätyä järven jäädyttyä talvilevolle. Nyt puistoon pääsee vain Tervajärven ja Saarijärven porttien kautta. Ketunlossi on taas käytössä järven sulettua. Arvioitu käyttöönotto on 28.4.. Samalla aukaistaan Lapinsalmen portille johtava tie.

Paikkoja laitettu kuntoon

Nämä kesäiset tapahtumat ovat kuitenkin poikineet myös jotain positiivista

Riippusillan rikkoutumisen ja poistamisen jälkeen alkoi Repoveden kansallispuistossa tapahtua paikkojen tarkastuksia ja kunnostusta. Ensimmäiseksi Metsähallituksen väki korjasi laitureita. Moni melontalaituri sai kävelysilloille uusia lankkuja rikkoutuneiden tilalle. Ihan jokaista ei kuitenkaan ole korjattu tai laitettu paikoilleen, mutta jospa ne loputkin tulevat korjatuksi ennen seuraavaa suvea.
Meille puistossa toimijoille tämä on tärkeää, koska joudumme kulkemaan joskus raskaidenkin kantamusten kanssa laitureilla. Meidän on oltava hyvin huolellisia, koska aina on mukana loukkaantumisvaara. Sama tietysti koskee kaikkia muitakin laitureiden käyttäjiä.

Laitureiden lisäksi on tarkastettu ja korjattu Mustalamminvuoren näkötorni. Nyt voi sinnekin mennä turvallisin mielin.

Suurin parannus on kuitenkin tehty Repoveden suosituimmalla polulla, Ketunlenkillä.

Ketunlenkin parannettua polkua

Metsähallituksen väki on korjannut Ketunlenkin polkua puiston puolelta. Polulta on raivattu kiviä ja juuria sekä katettu kivimurskeella. Näillä osuuksilla voi nyt hiukan helpommin katsella ympäröivää luontoa eikä tarvitse pelätä kompastumista liukkaaseen juureen.

Mutta …

Terrivuoren alla vaikea osuus

Terrivuoren alla on vaikea ja jopa vaarallinen osuus. Polkukiveys on kapea ja kivet saattavat heilua askelten alla. Varsinkin kantamusten kanssa pitää olla todella varovainen. Tämä vaikea osuus on onneksi lyhyt, vain vuoren ohitus. Toivottavasti tämäkin kohta kunnostetaan.

Katajavuoren näköalapaikalle johtavat polkut olivat jääneet kunnostuksen ulkopuolelle. Näin ainakin oli tilanne 19.11. siellä käydessämme.

Iso uudistus on myös käymälöiden muuttaminen toisen tyyppisiksi. Uusissa käymälöissä on tuuletetut umpisäiliöt. Nyt hajuhaitat ovat pienentyneet. Tervajärven portin käymälät olivat vielä uusimatta retkemme aikaan (19.11.18). Toivottavasti nekin saadaan kuntoon mahdollisimman pian, varsinkin kun portin kautta kulkee aiempaaa enemmän ihmisiä.

Kävijät ratkaisevat omalla käytöksellään sen, miten siisteinä käymälät pysyvät. Toivottavasti niihin ei jätetä mitään muuta kuin se, mitä varten käymälät ovat olemassa. Roskapussien ja käytettyjen vaippojen näkeminen siellä ei oikein innosta.

Ajatelkaamme kanssakulkijoitamme ja pidetään yhdessä puisto siistinä!

 

Kiitos kuluneesta kesästä ja hyvää joulun odotusta kaikille!

Repovesikeskuksen väki, sertifioidut oppamme ja kokit

close

Kiinnostaako? Jaa myös kavereillesi tämä :)